fbpx
Специјален попуст за нашите нови детски курсеви. Добијте 30% попуст при регистрација

ДЕТСКА АКАДЕМИЈА

Детската академија e уникатна образовна програма чија главна цел е да им помогне на децата да осознаат голем број различни професии на интересен и мотивирачки начин, со истовремено усовршување на компјутерските вештини и стекнување лични вештини. 

Станува збор за тематски, проектно базирани активности во кои децата добиваат не само улоги од определена професија туку и предизвици од реалниот живот (прилагодени на нивната возраст) кои треба да ги решат. Така, решавајќи реални проблеми, освен што ќе стекнат компјутерски вештини, ќе се запознаат со различни професии подобрувајќи си ја самодовербата, способноста за критичко размислување и многу други лични вештини. За сето време учениците се поттикнуваат да истражуваат, бараат, откриваат, да го развиваат своето размислување и расудување, и стекнатото знаење да го користат за нивното добро и за општеството во целина.

Апликации

 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Access
 • Microsoft PowerPoint
 • Microsoft Paint
 • Notepad
 • Scratch
 • ScratchJr
 • Python 3

Вештини / знаења

 • компјутерски вештини
 • визуелни вештини
 • јазични вештини
 • бази на податоци
 • историја
 • социологија
 • математика
 • географија
 • уметност

Области

 • мултимедија
 • дтп (книгоиздателство)
 • графички дизајн
 • бази на податоци
 • интернет
 • програмирање
 • уредување текст
 • уметност
 • интернет безбедност

Настава

Наставата се изведува целосно онлајн, во виртуелна училница, под водство на искусни инструктори кои не само што се информатичари туку и имаат повеќегодишно искуство во работа со деца.

Пренесувањето на знаењето се врши како комбинација од следниве техники:

 1. Визуелно учење преку гледање
 2. Звучно учење преку слушање
 3. Практично учење преку практична работа

Научна основа

Наставната програма се базира на современите теории за развој од области на едукативната психологија, педагогија и дидактика чии главни принципи се следниве:

  1. Учење преку забава
  2. Учење преку практична работа
  3. Креативно изразување
  4. Емоционално сигурна средина
  5. Кооперативно учење
  6. Индивудуални инструкции
  7. Интеграција на вештини
  8. Современи техники на предавање

Програма

Проектите во Детската академија се прилагодени на возраста и поделени се во три возрасни групи.

PRIMARY: програма за ученици од 1 до 3-то одделение

Проектите за најмладата група ученици, оние од 1–во до 3-то  одделение им обезбедуваат основа за учење. Задачите во проектите се со фокус на стекнувањеосновни вештини, вклучувајќи ракување со тастатура и развој на фини моторика.

TechnoStart

Стекнете лиценца за компјутерски оператор. Вклучете се во забавни активности за да научите за хардвер, терминологија, компјутерски правила и тастатура.

Софтвер: Paint или Drawings

ICT & STEM интеграција: визуелни уметности со графички вештини и основи на компјутер

TechnoStories

Станете писател. Користете шаблони за да планирате, пишувате, уредувате и илустрирате приказни. Споделете ги книгите со пријателите или семејството.

Софтвер: Word или Docs

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со вештини за обработка на текст

TechnoPainter

Предизвика креативност! Произведете уникатно уметничко дело користејќи дигитални алатки. Развијте фини моторни вештини за сликање оригинални слики и прикажете ги во галерија.

Софтвер: Paint или Drawings

ICT & STEM интеграција: визуелни уметности со графички вештини и основи на компјутер

TechnoBookmaking

Објавете збирка книги. Создадете мала сликовница, приказна која се превртува, загатка која се расплеткува, книга со факти, обележувачи, картички и многу повеќе!

Софтвер: PowerPoint или Slides

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со вештини за обработка на текст

TechnoWhiz

Стани дете-програмер. Изградете едноставни скрипти и јамки за да создадете интересни сцени, нахранете чудовиште, истражете волшебна земја и измислете тркачка игра.

Софтвер: Scratch Jr

ICT & STEM интеграција: математика со вештини за кодирање

TechnoGallery

Предизвика креативност! Произведете уникатно уметничко дело користејќи дигитални алатки. Развијте фини моторни вештини за сликање оригинални слики и прикажете ги во галерија.

Софтвер: Paint или Drawings

ICT & STEM интеграција: визуелни уметности со графички вештини и основи на компјутер

JUNIOR: програма за ученици од 4 до 6-то одделение

Проектите за јуниорите, односно оние од 4-то до 6-то одделение се фокусираат на основните вештини. Активностите во овие проекти промовираат практична примена на технологијата.

TechnoInternet

Започнете со онлајн експедиција за да станете одговорен дигитален граѓанин. Применувајте стратегии за пребарување, пристапувајте до дигиталните ресурси и комуницирајте безбедно.

Софтвер: веб -прелистувач

ICT & STEM интеграција: дигитално граѓанство и вештини за Интернет

TechnoPresenter

Ефективно презентирајте информации. Сумирајте ги фактите користејќи слајд шоу и организирајте белешки за говорникот (презентерот). Одржете говор пред публика.

Софтвер: PowerPoint/Word или Slides/Docs

ICT & STEM интеграција: јавно говорење и истражување со презентациски вештини

TechnoSite

Станете веб -дизајнер. Конструирајте веб-страница што вклучува линкови до забавни места за деца на WWW. Дали ќе добие печат „Одобрено за деца?

Софтвер: Google Sites

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со дигитално државјанство и вештини за веб дизајн

TechnoTimeline

Објаснете го значењето на настаните со временска рамка. Истражувајте тема за да поврзете важни моменти во одредено време. Прикажете информации користејќи графички организатор.

Софтвер: PowerPoint или Slides

ICT & STEM интеграција: општествени студии и историја со вештини за презентација

TechnoJournal

Изразувајте идеи и опишувајте искуства во дневник. Размислете за настан, забележете ги омилените работи и наведете лични желби.

Софтвер: Word или Docs

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со вештини за обработка на текст

TechnoResearch

Истражувајте за да дизајнирате картичка со факти. Применувајте стратегии за добивање квалитетни информации од сигурни извори. Комбинирајте слики и текст во извештај од еден лист.

Софтвер: Word или Docs

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со вештини за обработка на текст

TechnoTales

Измешајте кодирање со раскажување приказни. Дизајнирајте модерна бајка во која јунакот тргнува во потрага. Изградете скрипти за да ја анимирате акцијата на приказната.

Софтвер: Scratch Jr.

ICT & STEM интеграција: креативно пишување со вештини за кодирање

TechnoToon

Анимирајте графичка приказна. Планирајте ги ликовите, поставката и заплетот. Поделете ги сцените користејќи премини. Поставете тајминг на настаните за создадете уникатен цртан филм.

Софтвер: PowerPoint или Slides

ICT & STEM интеграција: јазични уметности со вештини за презентација и анимација

INTERMEDIATE: програма за ученици од 7 до 9-то одделение

Проектите за учениците од 7-мо до 9-то одделение го нагласуваат критичкото и креативното размислување. Во овие проекти учениците дизајнипубликации, анализираат податоци, кодираат веб-страници и многу други интересни нешта

TechnoRestaurateur

Започнете деловен потфат. Направете концепт за ресторан, спроведете анкета, креирајте лого, обезбедете средства, изградете нацрт на основа, управувајте со финансии и многу повеќе!

Софтвер: Excel/PowerPoint/Word или Sheets/Slides/Docs/ Drawings/Forms

ICT & STEM интеграција: математика и претприемништво со ИКТ

TechnoTravel

Промовирајте викенд одмор за туристите. Истражувајте го патувањето. Направете уникатна маркетинг кампања која ги убедува посетителите да резервираат аранжман.

Софтвер: Excel/PowerPoint/Word или Sheets/Slides/Docs

ICT & STEM интеграција: јазични уметности и географија со презентациски вештини

TechnoBiography

Прославете извонредна личност. Форматирајте ја биографијата користејќи стилови, графички организатор и табела со артефакти. Изградете табела со содржини. Наведете извори во библиографија.

Софтвер: Word или Docs/Drawings

ICT & STEM интеграција: јазични уметности и историја со вештини за обработка на текст

TechnoBlog

Станете блогер. Учествувајте во онлајн заедница. Изразете си ги идеите на соодветен начин.

Софтвер: онлајн сервис за блогирање

ICT & STEM интеграција: дигитално граѓанство и јазични уметности со вештини за блогирање

TechnoCode

Предизвикува интерес за компјутерски науки. Дизајнирајте студио за активности за деца користејќи Scratch. Изградете блокови од код за да дизајнирате анимации, загатки, приказни и игри.

Софтвер: Scratch

ICT & STEM интеграција: компјутерски науки и вештини за програмирање

TechnoEarth

Подигнете ја свеста за еколошките прашања. Дизајнирајте интерактивен инфографик. Борете се за промени на конференцијата „Чувари на земјата“.

Софтвер: Docs, Sites, Slides, Sheets, My Maps, Drawings

ICT & STEM интеграција: географија и наука со вештини за објавување и презентација

TechnoHTML 5

Развијте веб-страница користејќи HTML и CSS. Напишете код за да го поставите стилот на позадина, текст, списоци, графика, хиперврски и табели. Поставете на Интернет.

Софтвер: Бележник или друг уредувач на текст

ICT & STEM интеграција: компјутерски науки и вештини за програмирање

TechnoMap

Истакнете ја важноста на одредена локацијата со изградба на интерактивна карта. Поврзете факти за област или проблем користејќи маркери и хиперлинкови.

Софтвер: PowerPoint /Word или Slides/Docs

ICT & STEM интеграција: географија или историја со презентациски вештини

Школарина

Школарината за една учебна година во Детската академија изнесува 8.000 денари, со можност за плаќање на 8 еднакви рати од по 1.000 ден.

Плаќањето се врши онлајн, со платежна картичка.